MARTIN NIEUWENHUIZEN van Sverige Kuriren,15 april 2024.

De laatste jaren zijn er in de krimi sectie van de boekwinkels wat namen van Scandinavische auteurs bijgekomen, maar zo uit mijn hoofd kom ik niet ver met het aantal nieuwe Nederlandse namen. Is dat omdat er weinig nieuwe Nederlandse auteurs van misdaadverhalen zijn of verwachten uitgevers na eerdere successen van Mankell, Larsson, Kepler of Arler-Olsen meer verkopen van een auteur met de naam Per Karlson dan met de naam Piet Karelse?
Uitgeverij Godijn Publishing heeft het in ieder geval aangedurfd om de debuutroman van de verder onbekende
Mirjam Everhard uit te brengen. De hoofdpersoon van het verhaal is de Nederlands/Zweedse politie-inspecteur Maja Hove, die vanwege haar komaf door haar collega’s Inspecteur Holländska genoemd wordt. Het idee om een half Nederlandse inspecteur in Zweden te laten werken, vond ik op zich wel leuk, maar alleen met een leuk idee kom je er natuurlijk niet. In het geval van Inspecteur Holländska blijft het gelukkig niet alleen bij een leuk bedacht idee. Het boek leest makkelijk weg en is vooral evenwichtig opgebouwd. Er is aandacht voor de persoonlijke kanten van de mensen zonder dat het een gejammer over privéproblemen wordt. Er zijn geen overbodige uitwijdingen die niets met het verhaal te maken hebben of overdreven poëtische beschrijvingen van situaties. Wat wel heel goed in beeld wordt gebracht is hoe ‘de autoriteiten’ vroeger vonden dat iedereen die niet aan de gangbare christelijke normen en waarden voldeed (in dit geval de Sami) van hun cultuur afgeholpen
moesten worden. Ook hier echter weer zonder dat het een belerend toontje krijgt of in een nou-weten-we-hetwel-
klaagzang ontaardt. Als inspecteur Hove in verband met de vermissing van een Sami-vrouw naar het afgelegen noorden afreist, komt er al gauw een dubbele moord bij. Tijdens het verhaal wordt de lezer meegenomen in het onderzoek dat
steeds meer richting een duidelijke ontknoping leidt. Of toch niet zo duidelijk? Want zonder gebruik te maken van
flauwe kunstmatige trucjes weet Mirjam Everhard toch een hele onverwachte draai aan het einde te geven. In het verhaal is er wel sprake van een wel heel erge toevalligheid, maar dat soort toevalligheden kom je ook tegen in een heleboel andere verhalen, inclusief verhalen van bijvoorbeeld Charles Dickens. Al met al kan Inspecteur Holländska zich in mijn ogen echt meten met veel van de vertaalde Zweedse misdaadverhalen die ik de laatste jaren gelezen heb. Met sommige zelfs heel
makkelijk. Ik ben persoonlijk benieuwd naar het vervolg.

KIM ZWAANEVELDT op 28 november 2023.

Goed boek, leest fijn weg! Het boek heeft een leuke opbouw en introductie van de personages, onverwachte wendingen en meerdere perspectieven hebben ervoor gezorgd dat ik het boek niet weg kon leggen en in één ruk heb uitgelezen.

Deze recensie staat op Hebban.nl met maar liefst 5 sterren.

 

SANNE, 10 december 2023.

Een goed boek herken ik altijd aan het feit dat je het maar moeilijk naast je neer kan leggen. Je wordt als ware in het verhaal gezogen om het vervolgens niet meer los te kunnen laten. Je wilt weten hoe het verder gaat en vooral hoe loopt het af. En in dit specifieke geval, wie is de moordenaar en waar is de vermiste vrouw? Inspecteur Holländska is een meeslepend verhaal wat alle ingrediënten in huis heeft van een goede thriller.

www.missscandinavie.nl   

 

MARC KERKHOFS, 13 december 2023, België

‘Inspecteur Holländska’ doet uitvoerig een zaak uit de doeken over een vermiste Sámi-vrouw in Zweden. Gaandeweg leert de uit Nederland afkomstige  politie-inspecteur Maja Hove, die het onderzoek leidt, dat ze nauwer bij deze zaak betrokken is dan ze ooit durfde vermoeden. Ze wordt bijgestaan in haar onderzoek door haar ondergeschikte collega’s en een scherpzinnige, doch afgekeurde politiehond. Meer vertellen zou zonde zijn, daarvoor moet de geïnteresseerde lezer het boek lezen.

 

De auteur neemt de tijd en moeite om de verschillende personages een gezicht en karakter te geven, het Zweedse landschap is in dit verhaal een personage op zichzelf. Wie al eens graag een Scandinavische detectivereeks ziet, komt met ‘Inspecteur Holländska’ aan zijn of haar trekken. De oplettende lezer krijgt al vroeg in de gaten – of denkt al vroeg in de gaten te krijgen – hoe de vork in de steel zit, maar zal bij de laatste pagina’s toch verrast worden.


Vernieuwend is ‘Inspecteur Holländska’ niet te noemen, wel een degelijk en verdienstelijk debuut. Maja Hove is een complexe hoofdfiguur die met gemak het verhaal draagt. Het einde laat zien dat er nog meer ‘Inspecteur Holländska’ zit aan te komen. Met de hoofdpersoon, het team en niet vergeten de hond als hopelijk vaste ingrediënten in het vervolg, is het voor de liefhebber van dit soort verhalen uitkijken naar meer.     Marc Kerkhofs.

 

SIGRID AB. 29 december 2023.

Wat een ontzettend goed boek. Het blijft spannend tot het eind. Ik kon het niet wegleggen en wilde weten hoe het afliep. Met een open eind kan ik niet wachten tot er een vervolg komt. Het boek krijgt een mooi plekje in de boekenkast bij andere mooie thrillers.

 

BOEKVERSLAAFDE, 23 januari 2024.
Wat een prachtige recensie heb ik ontvangen van Kat, eigenaar van Boekverslaafde. De recensie is zo uitgebreid dat ik hierbij de link deel. 

https://leesverslaafde.blogspot.com/